Čtvrtek, 25 dubna, 2024

Modrý sýr a pivo. Starodávné výkaly odhalily, co jedli horníci v době železné

- Komerční sdělení -aktuality

Výkaly potřebují sucho nebo mráz.

Vynález splachovacího záchodu netěší přinejmenším jednu skupinu lidí – vědců, kteří zkoumají dávné lidské výkaly.

Už tak je práce s paleovýkaly dosti těžká. Stolice se za běžných podmínek nezachová. Musí být léta uchována v suchém, zmrzlém či pouštním prostředí.

Jedním z takových míst jsou podzemní solné doly v Hallstattu v Rakousku, kde vědci objevili 2700 let staré výkaly. Ty jim prozradily hodně o potravě lidí v železné době. Nepřekvapí, že měli rádi pivo.

První zrání sýrů
Výkaly jsou skvělé pro analýzu dávných stravovacích návyků díky tomu, že trávení nikdy není úplně dokonalé. Vždy se alespoň nějaké části potravy ve stolici zachovají.

Po tisíce let se pak zakonzervují díky stejné reakci, která dodává masu či topinkám jejich nahnědlou barvu a typickou chuť při opékání.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek